Liegen

Ik heb eens een documentaire gezien over mensen die liegen. En dan echt obsessief liegen. Die hadden compleet verzonnen carrières, gezinnen, ziektes en vakantiehuizen. Bij iedereen kwam er een moment dat ze toch door de mand vielen en dat ging dan gepaard met veel tranen en handen op knieën en woede en uiteindelijk vaak toch ook vergeving.

Zelf lieg ik ook veel. Niet om me beter voor te doen of om interessanter te lijken dan ik ben, maar omdat ik vind dat niet iedereen zomaar automatisch recht heeft op de waarheid. Jammer eigenlijk dat liegen over het algemeen met iets slechts geassocieerd wordt terwijl het juist een perfect middel is om jezelf, maar ook een ander mee te beschermen.

Zo heb ik wel eens gelogen dat ik doof ben aan één oor. Dat kwam omdat er met enige regelmaat iemand in mijn leven was die nogal oninteressante verhalen vertelde. Omdat ik geen zin had om te doen alsof ik luisterde loog ik dat ik doof ben aan één oor en daarom vaak niet reageerde. Aardig eigenlijk van mij dat ik mezelf liever een beperking oplegde dan dat ik een andere moest zeggen dat er nooit iets interessants uit haar mond kwam.

Natuurlijk waren er momenten dat ook ik bijna door de mand viel. Maar dan is het een kwestie van iets vaags zeggen waar de ander even over na moet denken en die pauze kun jij mooi gebruiken om weg te gaan.

  • Je was toch doof aan je linkeroor?
  • Dat ligt er maar aan. Nachtrust en stemming in het algemeen speelt ook een rol. Dus dan weet je het wel. Niets is vanzelfsprekend.

Zie daar maar eens meteen op te reageren.

Ook lieg ik vaak over hoe het met me gaat.

  • Alles goed?
  • Ja

Nee, natuurlijk niet. Wanneer is nou alles goed? Bij mij nooit. En al zou het wel zo zijn, weet ik dat waarschijnlijk toch niet. Vaak heb ik geen idee hoe het met me gaat. Meestal weet ik pas achteraf hoe ik me voelde op een bepaald moment. Vraag het me volgende week dus nog maar eens. Dan heb ik erover na kunnen denken. Alles af kunnen wegen. De voor- en nadelen tegen elkaar weg kunnen strepen om met een beetje geluk tot de conclusie te zijn gekomen dat het toen wel goed met me ging. Maar ik snap dat wanneer ik dat allemaal eerlijk zou zeggen ik een nogal ongemakkelijke situatie zal doen creëren. Daarom lieg ik.

Alles is goed.

Een gedachte over “Liegen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s