Pinksteren

Zondag en maandag is het Pinksteren. Voor christelijke mensen het moment om te herdenken dat God de mensheid de heilige geest gaf. De Bijbel gebruikt hier het woord ‘uitstorten’ voor, maar dat vind ik altijd een beetje vies en kliederig klinken. Voor de meeste mensen betekent Pinksteren een vrije maandag. Tenzij je wel moet werken natuurlijk. Of tenzij je geen baan hebt. Dan is het gewoon een maandag.

Maar wat doen we eigenlijk met Pinksteren? Andere tweedaagse christelijke feestelijkheden (Pasen en kerst) kennen immers nog wel tradities. Vaak gepaard met veel eten en een optioneel gourmetstel. Maar wat is de traditie met Pinksteren? Zetten we een gek hoedje op? Gaan we met het hele gezin naar de Gamma? Niks van dat alles. En toen ben ik eens gaan denken. Ik wil mezelf verder niet vergelijken met God, want in die concurrentiestrijd hebben we allebei helemaal geen zin, maar ik kan natuurlijk wel iets doen voor de mensheid.

Trouwe lezers zal opgevallen zijn dat ik de laatste tijd wat stiller ben geweest. Daar heb ik ook een bakkerpraatje over geschreven. Maar inmiddels loop ik drie afleveringen achter met mijn epische nabeschouwingen van Ik vertrek en dat gaat toch wel wat ver. Daarom schenk ik de mensheid tijdens Pinksteren een inhaalslag aan bakkerpraatjes! Heb je meteen een goed antwoord als iemand vraagt wat je met Pinksteren gaat doen.

Je ook nog twee nabeschouwingen van Bed & Breakfast van me tegoed, maar die afleveringen zijn niet meer gratis te bekijken, dus ik moet even kijken of daar nog iets aan te doen valt

Overigens heb ik ook nog even opgezocht wat Pinksteren betekent. Het is afgeleid van het Griekse woord voor ‘vijftigste’ en Pinksteren is de negenenveertigste dag na Pasen. De logica was soms ver te zoeken in de Bible Times. En omdat ik toch bezig was: Pasen is afgeleid van het Hebreeuwse woord voor ‘sloeg over’. Ik denk omdat je hart overslaat als iemand zomaar ineens opstaat uit de dood Dat doet dan toch iets met je. Kerst is gewoon heel saai afgeleid van christus. Waarom schrijven we kerst met een kleine letter en Pasen en Pinksteren met hoofdletter? Ook dat heb ik uitgezocht. Pasen en Pinksteren zijn officiële namen en kerst niet. Officieel is het Kerstmis en dat moet dan weer wel met een hoofdletter.

Zo! Stukje geschiedenis, taal en theologie in één bericht. Eens kijken of ik subsidie voor deze site kan krijgen.

Tot zondag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s