Ik vertrek: Bob en Ruby

Bob is chef-kok en Ruby gastvrouw. Die gezamenlijke horeca-ervaring willen ze in gaan zetten in hun eigen restaurant in Frankrijk. Ruby heeft ook een naam die niemand in deze aflevering, inclusief de voice-over, uit kan spreken. En als Ruby als lastig is, hoe moet het dan straks met dat Frans? Zoons Tygo en Kick gaan ook mee naar Frankrijk. Waarom Frankrijk? “Dat is een gevoel van binnen, dat kun je niet uitleggen,” zegt Roebie. Ik vraag me af of er ook gevoelens van buiten zijn. Ik heb gegoogeld, maar kon niets vinden.

Voor vertrek moet er nog even getrouwd worden, want als ongetrouwd stel met kinderen mag je Frankrijk natuurlijk niet in. Dat weet iedereen. Grote afwezige is de broer van Roebie. Door haar beslissing om te emigreren heeft hij het contact verbroken. Haar moeder heeft het er ook erg moeilijk mee. Ze zal had dochter nooit meer zien en dat doet pijn. Huilen dus.

Maar dan is het zover. Bob vertrekt met zijn vader en Tygo per auto. Roebie en Kick komen een dag later met het vliegtuig. Ook de vader van Bob heeft het erg moeilijk met de verhuizing en dat hij straks zijn kleinkinderen niet zal zien opgroeien. Ik begin me af te vragen of deze mensen wel besef van afstand hebben. Denken ze dat Frankrijk aan de andere kant van de wereld ligt? Als een dag later Roebie en Kick aankomen is de hereniging van het gezin zo emotioneel dat het lijkt alsof ze elkaar jaren niet gezien hebben. Hun tijdbesef is lijkt dus ook niet optimaal.

Veel tegenslagen zijn er niet. Er wordt ook niet echt verbouwd. Het restaurant is ineens open en het loopt goed. Ook komt er goed nieuws uit Nederland als blijkt dat hun huis verkocht is. Het Franse avontuur kan nu echt beginnen. Dat viert Bob met een trui met de Britse vlag erop en muziek van André Hazes. De inburgering is duidelijk al begonnen. Er dreigt nog wel even iets mis te gaan als Roebie een reservering voor Thursday krijgt en ze denkt dat dat dinsdag is, maar daar horen we verder niks meer van.

De enige die het moeilijk heeft is Kick. Na een paar maanden heeft hij nog maar twee woorden gesproken op school. Gelukkig heeft Tygo de opvoeding overgenomen van zijn ouders die alleen nog maar aan het werk zijn. Hij vraagt rustig waarom Kick niet durft te praten, krijgt een duidelijk antwoord en spreekt hem bemoedigend toe. Dan zingt hij zelfs nog een christelijk slaapliedje voor zijn broertje. Hopelijk hebben Bob en Roebie deze aflevering zelf ook gezien en weten ze hoe het met hun kinderen gaat.

Terugkijken? hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s