Bed & Breakfast: Friesland, Drenthe en Overijssel

Afgelopen vrijdag pakten we weer ons knoffertje om uit logeren te gaan. Maar liefst drie provincies staan er dit keer op het programma. Friesland, Drenthe en Overijssel.

B&B 1

De eerste overnachting  vindt plaats in Franeker. Manja en Tjeerd hebben er een grote boerderij waar het toch wel wat stil was. Zo kwam het idee om er een bed & breakfast te beginnen. De koeienstallen werden verbouwd tot kamers en dus mag het woord ‘authentiek’ niet ontbreken.

De eerste gasten zijn Rita en Johnny. Ze doen hun best om positief te zijn. “Het is niet onze stijl, maar het wel één stijl.” Ook vinden ze de omgeving erg saai. Wat moet je in godsnaam doen in Franeker? Graspriet’n tel’n?

Het tweede koppel, Ernst en Janneke, is gelukkiger enthousiaster. Ze hebben zelfs een bloemetje meegenomen. Of is dat tactiek en gaan deze mensen voor de winst?

Als activiteit hebben Manja en Tjeerd een kaatsles geregeld. Kaatsen is een balsport die niemand begrijpt. Iets met een zwarte lijn en twee punten. Na afloop wordt er nog gezamenlijk gedoucht (die beelden hebben de montage niet gehaald) en dan is het al weer tijd om de pyjama aan te trekken. Valt er nog iets te zeiken? Jazeker! Zo is het behang wel erg druk, kunnen de spaarlampen beter vervangen worden door ledlampen en de volgende ochtend wordt het ontbijt nogal overdadig bevonden.

B&B 2

Ons tweede logeeradres is in Nieuw-Amsterdam. De B&B van Rita en Johnny lijkt meer op een camping. Er is een kantine, een zwembad en een midgetgolfbaan. De kamers zijn piepklein en dat hebben ze opgelost met fotobehang van een tropische bestemming. Dit werkt weer door in de namen van de kamers. Zo kun je slapen in the island of in the beach, want stel je voor dat je een Nederlandse naam verzint. De B&B wordt door Johnny gerund al blijft het opmaken van de bedden wel een dingetje. Dat is toch vrouwenwerk.

Omdat het regent kan er niet gezwommen of gemidgetgolft worden en dus vermaken onze olijke heterokoppels zich met een spelletje biljart. Daarna wordt er nog even aan cultuur gedaan. Een zekere Vincent van G. heeft namelijk ook ooit in Nieuw-Amsterdam gelogeerd en daar is nu een heel museum van gemaakt.

De volgende ochtend staat er een bijzonder ontbijt te wachten. Ieder boterhammetje en elk plakje kaas is namelijk apart verpakt in plastic. Dan blijft het vers en kun je er weken mee doen. Handig joh.

B&B 3

De eindbestemming is Kampen. Ernst en Janneke hebben er een molen met een huisje ernaast. Nu zijn er periodes in mijn leven geweest dat ik dagelijks in Kampen kwam, maar op dit plekje ben ik nog nooit geweest. Ernst en Janneke zijn ook geen typische Kampenaren. Zo draagt hij een baret en dan word je in Kampen toch al vrij snel als excentriek gezien. De kamers zijn warm en huiselijk ingericht en vallen in de smaak bij de gasten. Op een van de muren staat nog een cursus hoe je iemand in vier verschillende talen een fijne nachtrust kunt wensen. Stukje educatie. Pak je dan toch maar even mee.

Uiteraard wordt er een bezoekje aan de molen gebracht en daarna staan er oude auto’s klaar om het centrum van Kampen te bezoeken. De dames moeten wel een hoedje op, anders kom je Kampen niet in. Dingen gaan daar gewoon net even anders.

De volgende ochtend wordt er ontbeten met zelfgebakken brood en uitzicht op de IJssel.

Hebben de bloemetjes van Janneke geholpen en gaan zij en Tjeerd er inderdaad met de winst vandoor? Kijk de aflevering hier terug. Voor wie nog meer woorden in een andere taal wil leren raad ik deze cursus Spaans aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s