Rechter

Toen vorig jaar bekend werd gemaakt dat mr. Frank Visser De rijdende rechter zou verlaten ging er een schok door Nederland. Hoe moeten we verder nu deze fundering onder de Nederlandse samenleving is weggeslagen? Ik benoemde mezelf tot deskundige op het gebied van derijdenderechterikvertrekboerzoektvrouwachtige programma’s en wist middels mijn stappenplan mening geknakt individu weer hoop te geven in het leven.

Afgelopen dinsdag was het dan zover. De nieuwe rijdende rechter doet zijn eerste uitspraak. Hij heet John Reid, wat een beetje James Bonderig klinkt. Hij heeft een bril. Hij heeft een baard en in tegenstelling tot mr. Visser rijdt hij zelf.

De eerste scène is wat ongemakkelijk. De deur van zijn landrover slaat hij onzeker dicht en hij komt vrij timide over. Hij praat zacht, bijna onverstaanbaar zelfs. Moet deze man De rijdende rechter redden? Ik zie het niet gebeuren.

Hij trapt af met een typische rijdenderechterzaak. Een burenruzie over dakgoten, schutting, schuurtjes, etc. Met mensen die zichzelf “gewone arbeiders” noemen. Zulke mensen wonen meestal in een villa, zo ook nu. Ik mis de cynische toon van mr. Visser. Johnny is me te netjes, te degelijk, te correct.

Maar dan volgt de hoorzitting en alles slaat om. De ietwat saaie man heeft plaats gemaakt voor een zelfverzekerde meneer die grappig is, mensen aan durft te spreken op hun gedrag en uiteindelijk een keiharde uitspraak doet die een van de partijen duizenden euro’s gaat kosten. Ik ben fan. Ik wil nooit meer anders. Dat “dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen” heeft plaatsgemaakt voor “dit is mijn uitspraak en zo zit het” ga ik niet over zeuren. Ik ga een poster ophangen van mr. Reid.

En laten we eerlijk zijn. Je kijkt toch vanwege de scheldende buren. Liefst met een conifeer of andersoortige, net niet helemaal juist geplaatste, erfafscheiding ertussen.

De eerste aflevering van De rijdende rechter met mr. Reid kunt u hier terugkijken. En ik doe er gewoon ook een plaatje van zijn hoofd bij. Hij is overigens ook een van de tekenaars van Fokke & Sukke. Dan weet u dat als u hem de volgende keer ziet. Dat hij piemeltjes tekent aan vogels.

rechter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s