Ik vertrek: Bart en Christa, het vervolg

“Mijn vader gaat daar in de keuken staan, maar hij is helemaal geen kok.”

“Ik kan totaal niet inschatten wat Bart wel en niet kan. Christa is veel handiger.”

“Rij eens een beetje door man! Christa rijdt beter vind ik.”

“We gaan nu in slow motion. Dat doen we niet hè? We hebben haast.”

Bart en Christa kregen een hoop commentaar toen ze een hotel overnamen in Frankrijk. Helaas deed het pijnlijk naïeve koppel hier niets mee en kende hun emigratie een behoorlijk turbulente start met schuldeisers, politie en manipulatie. Toen hun hotel eindelijk een beetje begon te lopen stond het seizoenswerk ze nogal tegen. Wie had ook kunnen bedenken dat een hotel in een wintersportgebied niet het hele jaar door vol is? Ze besloten weg te gaan en namen een soort pornomotel met kantine over waar ze, en dat mogen ze misschien niet zeggen, gewone boeren te eten gaven en kamers per uur verhuurden. Die zijn vast gillend terug naar Nederland vertrokken. Nee hoor. Ze zitten nog steeds in hun betonnen seksboerderij en hebben er tegenwoordig zelfs een kringloopwinkel bij. Superlogische combinatie. Ook hebben ze na lang sparen eindelijk een grote plastic croissant kunnen kopen, want wie wil dat niet? Wel hebben ze de rollen omgedraaid. Bart staat nu achter de bar en Christa in de keuken. “Hij deed maar een kunstje. Achter de schermen moest ik alles doen. Bart had nergens verstand van.”, geeft Christa als reden voor deze verandering.  Van hun naïviteit hebben ze niks verloren en ze zitten al vol plannen voor de toekomst. Als Griekenland uit de euro stapt willen ze daar iets beginnen. Ze vinden het namelijk leuk om iets moois te maken van een puinhoop. Ze hebben dus nog een hoop te doen in hun bordeel langs de Franse snelweg.

Heb je de aflevering gemist? Kijk hem dan hier terug of kijk hem gewoon nog een keer.

2 gedachtes over “Ik vertrek: Bart en Christa, het vervolg

 1. Het is maar hoe je het bekijkt!
  UPDATE:In Oktober 2011 zijn we verhuisd naar het Departement Deux-Sèvres (Regio Poitou Charente) en hebben in het dorpje Maisonnay een bar/tabac/restaurant/motel gekocht.
  La Bourboule (1e locatie Maart 2010 Auvergne) heeft veel gebracht….zowel positief als negatief! Helaas was het niet mogelijk om te komen tot een gezamenlijke overeenkomst en dit heeft ons, mede gezien de staat van onderhoud van het hotel, doen besluiten om ons heil elders te zoeken. Het hotel was niet op norm en natuurlijk wisten we dat bij aankomst, maar normaal gesproken dient de verhuurder de aanpassingen brandveiligheid voor zijn of haar rekening te nemen. Hierover was echter (helaas) geen discussie mogelijk. Dus na 1 ½ jaar hebben wij de stap gezet naar een nieuwe uitdaging in Maisonnay. Hier zijn we eigenaar van zowel het franse (bedrijf) «Fonds de Commerce » alsmede het onroerend goed (de panden en terrein, waaronder een grote vrachtwagenparkeerplaats) en dit bespaart veel ergernis en discussie.
  We hebben het hier, ondanks het feit dat we « en campagne « wonen, prima naar onze zin! We hebben een goed leven, waarin we hard werken om de “Franse droom” te realiseren. In de wintermaanden zijn we vanaf maandag tot vrijdag geopend van ’s ochtends 07.00 uur tot ‘s avonds 21.00 uur. Vanaf 1 mei tot ongeveer eind oktober komt daar de zaterdag dan nog bij van 8.30 uur tot 14.30 uur en de zondagmorgen voor ontbijt van onze hotelgasten. Dit betekent dat we gedurende de laagseizoen maanden heerlijk weekend hebben en er met onze camper op uit kunnen trekken en in de zomer op zondag de brocantes in de buurt kunnen afstruinen, nadat we onze hotelgasten dus van ontbijt hebben voorzien. We hebben hier alles op redelijke afstand……de Atlantische Oceaan op iets meer dan een uur. Cognac op een uur afstand, de Marais Poitevin op een half uur afstand, alsmede de steden La Rochelle, Ile de Ré, Niort, Poitiers, Bordeaux…..op redelijke afstand.
  Al met al helemaal geen slecht leven vinden we! Inmiddels hebben we nog 1 medewerkster….de twee zussen, waar (ook) geen garen mee te spinnen viel, en die bij de overname inbegrepen zaten, zijn inmiddels alle twee weg en hiervoor in de plaats hebben we nu een top dame die ons ondersteunt bij alle dagelijkse werkzaamheden zoals het poetsen/schoonmaken van de hotelkamers tot tussen de middag achter de grill de heerlijkste entrecotes en streekgerechten bakt!! Bart is inmiddels de vaste barman alsmede brocanteur en Christa is naast kokkie ‘ smorgens in de keuken ook gastvrouw in het restaurant tussen de middag. Deze rolbezetting bevalt uitstekend en hopen we nog een paar jaar vast te houden. Hierna volgt wellicht nog een nieuw avontuur, maar het kan ook maar zo zijn dat we hier blijven tot onze (franse)aowdatum!! Wie zal het zeggen?! Hoewel ons Motel/Restaurant Relais la Fleur niet echt een vakantie (eind) bestemming is, ligt het wel strategisch in een schitterende authentieke franse omgeving waar je oa prachtig kunt fietsen, motorrijden en vissen, maar ook nog gunstig voor degene die op doorreis zijn naar Spanje, Portugal of Zuidwest Frankrijk, namelijk redelijk op de helft.
  Wellicht dat u ooit van de gelegenheid gebruik maakt en bij ons de benen wilt strekken. U bent van harte welkom! (ook met Camper en/of Caravan)
  Christa & Bart

  Like

 2. Nou bart en christa ik heb jullie van de week een bezoek gebracht en jullie mogen trots zijn op de stap die jullie gezet hebben om deze droom te verwezenlijken. Er zijn altijd mensen die hun mening over een ander klaar hebben maar wees trot op de stap die je gezet hebt op frans grondgebied echt chapeau en voor in de toekomst wens ik jullie alle geluk van de wereld toe.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s